Tenganan

Locatie: 4km vanaf centrum - 15 minuten rijden

Tenganan is een traditioneel Balinees dorp. Hier leven de Bali Aga. In dit dorp kan je zien hoe deze mensen wonen, werken en leven. Het hele dorp wordt omringd door een stenen muur. Het belangrijkste punt binnen deze muren is het Bali Agung Paviljoen. Hier komen de dorpsoudsten bij elkaar voor vergaderingen. Een ander ritueel in dit dorp is het zogenaamde Mekare Kare. Bij dit ritueel gaan 2 jonge mannen elkaar te lijf met Aloë Vera bladeren en een rieten schild. Degene die als eerst bloedt, verliest. Dit ritueel word gehouden tijdens belangrijke tempelceremonies.

 

 

Tulamben

Locatie: 40km vanaf centrum – 45 minuten rijden

Tulamben is een klein vissersdorpje op oost Bali. Het strand van dit dorpje bestaat voornamelijk uit stenen. Dit maakt het minder geschikt voor het zonnebaden. Vlakbij deze plaats ligt het oorlogsschip Liberty op de zeebodem wat het een ideale duikbestemming maakt. Hier kan het beste gedoken worden in de maanden oktober en november. Hier kan je onder andere walvis- en zwartpunt haaien zien.

 

 

 

Tirta Gangga

Locatie: 20km vanaf centrum – 20 minuten rijden

Tirta Gangga is een dorpje wat bekend staat vanwege het waterpaleis. De naam Tirta Gangga betekend letterlijk “water van de Ganges”. Het waterpaleis is gebouwd in 1946 en bestaat uit veel vijvers en fonteinen. Deze vijvers en fonteinen liggen in mooie tuinen waar veel beelden in staan. Over de riviertjes lopen stenen bruggen die rijkelijk versiert zijn. In 1963 was deze locatie bijna compleet vernietigd door een uitbarsting van de vulkaan Agung. Sindsdien is het park schitterend gerenoveerd.

 

 

 

Goa Lawah

Locatie: 20km vanaf centrum – 20 minuten rijden | Prijs : Rp 6.000

Goa Lawah staat ook wel bekend als Bat Cave oftewel vleermuisgrot. Deze grot is een van de belangrijke tempels op het eiland. De functie van deze tempel is het eiland beschermen tegen kwade geesten uit zee. De naam vleermuisgrot heeft zij te danken aan de vele vleermuizen die daar leven. Als de vleermuizen ‘s avonds uitvliegen is dat een waar spektakel. De vleermuizen vliegen in een lange sliert de grot uit met honderden tegelijk.

 

 

 

Pura Ulun Danau Batur

Locatie: 20km vanaf centrum – 20 minuten rijden

Pura Ulun Danau Batur is een Hindoeïstisch tempelcomplex in de plaats Batur. Het is de tweede belangrijkste tempel van het eiland. In deze tempel die in 1926 is gebouwd word de god van het Batur meer, Dewi Danau, aanbeden. Op dit tempelcomplex staan 9 tempels waar ca. 285 punten zijn voor het aanbidden van deze god.

 

 

 

 

Puri Agung Karangasem

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden

Puri Agung Karangasem is een paleis dat gebouwd is in de 19e eeuw door Anak Agung Gede Jelantik. Het paleis bestaat uit 3 verschillende stijlen, namelijk: Balinees, Chinees en Europees. Op dit terrein staat ook een gebouw genaamd Maskerdam. Dit is een verwijzing naar Amsterdam. De koning van Karangasem gaf deze naam aan dat gebouw vanwege de nieuwe politieke relatie die hij had met de Nederlandse overheid.

 

 

 

Pantai Labuan Amok

Locatie: 16km vanaf centrum – 20 minuten rijden

Pantai Labuan Amok is een zwartzandstrand. Ondanks dat Candidasa weinig te bieden heeft qua strand is dit een strand wat de moeite waard is om te bezoeken. Het strand is vrij rustig en het water is erg helder en ondiep, wat het ideaal maakt om te snorkelen. Dit maakt het ideaal om een dagje naar toe te gaan om even te relaxen in een mooie omgeving.

 

 

Activiteiten

Duiken/Snorkelen
Candidasa is ideaal om te gebruiken als uitvalsbasis voor duikvakanties. Het is mogelijk om duiklessen te volgen in Candidasa en excursies te boeken naar bijvoorbeeld de eilanden Nusa Penida. Zo kun je naar House Reef of het Liberty scheepswrak gaan. In de zee bij Candidasa is het ook mogelijk om walvishaaien en bijvoorbeeld zwartpunt haaien tegen te komen.Wandelen
In de omgeving van Candidasa is er ontzettend veel natuur waar je kunt gaan wandelen. Bij de hotels is het vaak mogelijk om gidsen te boeken die alle leuke en interessante locaties in de omgeving van Candidasa weten te vinden. Voor de wat meer ervaren wandelaars is de berg Agung een leuke uitdaging. De beklimming duurt ca. 6 uur en het is aanbevolen om onder begeleiding van een gids te gaan.

Uitgaan

Dineren
Candidasa is met name bekend vanwege de heerlijke visgerechten en traditionele Balinese gerechten die je bij veel restaurantjes kunt bestellen. Langs het strand van Candidasa zijn veel eetgelegenheden waar je met uitzicht op zee kunt genieten van deze gerechten. Uiteraard zijn er voor de mensen die niet van de lokale keuken houden meer dan voldoende restaurants waar je westerse of chinese gerechten kunt bestellen.

Uitgaan
Candidasa heeft geen bruisend uitgaansgebied. In het centrum van Candidasa zijn verschillende bars waar je ’s avonds een drankje kan doen. Deze bars zijn voornamelijk gericht op toeristen en dat gaat dan uiteraard ten kosten van de authenticiteit. Bij deze bars is vaak ook geen live muziek.

Bereikbaarheid

Auto - Taxi
Een rit vanaf het vliegveld naar Candidasa is ca. 65km. en duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten. Er loopt een weg langs de oostkust van het eiland die de hoofdstad en Candidasa met elkaar verbind. Een taxi rit is qua rit te vergelijken als de auto. Een taxi naar Candidasa kost rond de Rp 350.000 – Rp 400.000.Toeristen shuttle bus
Vanuit Denpasar is Candidasa goed bereikbaar per bus. De grootste bus maatschappij Perama rijdt dagelijks op en neer naar Candidasa en je moet uiterlijk 1 dag van te voren geboekt hebben. Deze rit duurt ca 1.5u. De kosten van een buskaartje naar Candidasa zijn ca. Rp 70.000 voor een enkele rit.Bemo
De Bemo is een echt Indonesische vorm van transport die je eigenlijk nergens anders tegenkomt, het is eigenlijk een minibusje zonder (schuif-)deur. Deze vorm van transport word met name gebruikt door de lokale bevolking. Je komt dan dus zeker in aanraking met de lokale bevolking. De Bemo’s vertrekken vanuit Batubulan terminal bij het vliegveld en rijden vervolgens naar Candidasa. Het grote nadeel van deze Bemo’s is dat ze stoppen voor iedereen die ze aanhoud.

Verblijf

In Candidasa zijn verschillende verblijfsmogelijkheden.
Low-budget
In Candidasa zijn low-budget verblijven beschikbaar. Airconditioning en warm water zijn niet altijd aanwezig en het kan zijn dat je het sanitair moet delen met de andere gasten. In sommige gevallen zit er wel een klein restaurantje bij waar je voor relatief weinig geld kan eten. Deze accommodaties in Candidasa kosten meestal tussen de RP150.000 – RP200.000 per nacht.Middenklasse
De middenklasse hotels in Candidasa liggen vaak bij of op het strand. In veel gevallen beschikken ze over een zwembad en een restaurant waar je goed kunt eten. De prijzen van deze accommodaties in Candidasa variëren van Rp 250.000 tot Rp 1.000.000 per nacht.Luxe
De luxe accommodaties in Candidasa zijn van alle gemakken voorzien. De hotels en resorts zijn voorzien van restaurants, spa’s en zwembaden, vaak in combinatie met een mooie tuin. Bij sommige resorts is het mogelijk om op het terrein kookcursussen te volgen. De prijzen van deze verblijfsmogelijkheden in Candidasa beginnen bij Rp 1.000.000 per nacht en kunnen behoorlijk oplopen afhankelijk van de luxe.

 

Bron: De Reizigersgids